6 Mart 2021 | Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler > Emlak Danışmanları Odalarına Kavuşuyor

Emlak Danışmanları Odalarına Kavuşuyor

Bölgemizin turizm sektörüne ve diğer ekonomik gelişimine en büyük darbe; kayıt dışı Emlak Danışmanlığı görevini yapanlar tarafından vurulmaktadır. Yerli ve yabancı gayrimenkul yatırımcılarının aracılığını yapan bu kişiler, danışman-lığını üstlendiği gayrimenkulle ilgili aldatıcı bilgiler vermekte,  milyonlarca Dolar’la ifade edilen dolandırıcılık suçunu işlemektedir. Gayrimenkul ile ilgili yeterli bilgi donanımına sahip olmayan bu kişiler; yerli ve yabancı gayrimenkul yatırımcılarını zarara uğratması; bölgemizde ekonomik yönden büyük kayıplara neden olmaktadır. Bölgemize yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı gayrimenkul yatırımcıları, yapmak istedikleri yatırımlardan vazgeçmekte, Bölgemize yerleşmek isteyen yerli yabancı turistler, bu isteklerinden vazgeçmektedirler. Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği her platformda bu olumsuzluğu dile getirmiş, kamu kurumlarından sorunun çözümünü talep etmiştir. Maalesef bu güne kadar bir sonuç alınamamıştır.

Bölgemizde Emlak Danışmanlığı Mesleğinin; tek çatı altında toplanmasını,  mesleğin yetkisiz – sorumsuz kişilerce yapılmasının önüne geçilmesi, yerli ve yabancı gayrimenkul yatırımcıların daha fazla zarar görmelerinin önlenmesi için, Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği’nin uzun süredir yapmış olduğu oda olma çalışmaları sonuç vermeye başlamıştır.

12.11.2012 tarihli, 6360 sayılı Büyük Şehir Yasası ile Muğla ili Büyük Şehir statüsüne kavuşmuştur. Muğla’nın Büyükşehir olması sonucu, mülki sınırları ilçelerini de içine alarak genişlemiştir. Meslek Odası olmak için Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı vergi mükellefi olan meslek mensubu 500 üye sayısı aranmaktadır. Daha önce ilçeler düzeyinde yapılan Meslek Odası olma çabaları, üye meslek mensubu 500 sayısına ulaşmadığı için sonuçsuz kalmıştır.

Muğla Büyük Şehir merkez ilçe ve diğer ilçelerinde; Muğla- Bodrum- Marmaris- Fethiye- Datça Emlak Müşavirleri Dernekleri bulunmaktadır. Emlak Müşavirleri Derneklerine kayıtlı toplam, 1128 Emlak Danışmanı üye bulunmaktadır. Bu üyelerin 618’i Esnaf Odalarına, 510’u Ticaret Odalarına kayıtlıdır. Bölgemizde Emlak Danışmanlığı Mesleğini icra edenler, Mesleki Odalarını kurabilmek için gerekli olan 500 sayısını geçmiştir. Emlak Meslek Odasının kurulması ile ilgili dilekçe; Muğla Emlak Müşavirleri Derneği Yön. Kur. Bşk. Ziya ERCAN – Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Yön. Kur. Bşk. Ömer YETKİN – Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Yön.Kur. Bşk. Yusuf Kenan AKKUŞ – Fethiye Emlak Müşavirleri Derneği Yön.Kur. Bşk. Şeref VARLI – Datça Emlak Müşavirleri Derneği Yön. Kur. Bşk. Hidayet ERSÖZ tarafından, Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanlığına 25.02.2013 tarihinde verilmiştir.

Meslek Odası kurma çalışmalarını takdirle karşılayan ve destek olan, Sayın Muğla Esnaf Odaları Birliği ve Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı: Şükrü AYYILDIZ’a ve Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı: Hacı Ali TAYLAN’a şükranlarımızı sunuyoruz.

Emlak Meslek Odasına; Emlak Danışmanlığı Mesleği’ni icra edenlerin üye olma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluk Emlak Danışmanlarını tek çatı altında toplayacağı gibi, Odanın hazırlayacağı; fiyat tarifelerine, Mesleki etik kurallarına uymalarını da sağlayacaktır. Emlak Danışmanlarının denetimleri kolayca yapılabilecek, kayıt dışı Emlak Danışmanlığı mesleği yapılmasının önüne geçilecektir. Emlak Danışmanlığı Mesleği Odanın kurulması ile toplumda saygınlığını kazanacaktır. Emlak Danışmanları Yetki-Görev-Sorumluluk bilinciyle mesleklerini icra etmek zorunda kalacaklardır.

Emlak Danışmanlığı Mesleği bölgemizde yıllarca Dernekler statüsünde kimlik kazanmaya çalışmıştır. Dernekler gönüllülük esasına göre yönetilip, yaptırım gücünün bulunmaması, Marmaris’te bulunan kamu kurumlarının, Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği’nin mesleki talepleri ile yeteri kadar ilgilenmemesi, Bölgemizde faaliyet gösteren Emlak Danışmanlarını kimliklerini – Mesleklerini Oda statüsünde korumak zorunda kalmıştır.

Emlak Danışmanlarının tek çatı altında Mesleki Odaları’na bağlı, yetki-görev-sorumluluk anlayışı ile mesleklerini icra etmeleri sonucu, bölgemiz ekonomisine ve turizmine aynı zamanda kayıt dışı Emlak Danışmanlığı Mesleğini icra edenlerin önlenmesi, Devlete vergi kaçağının önlenmesi yönünde büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.

Muğla Emlak Müşavirleri Meslek Odası; bölgemize hayırlı uğurlu olsun. 02.03.2013

Saygılarımla

FOTOĞRAFTAKİLER

Merkezi Muğla ve şubeleri Marmaris-Bodrum-Fethiye-Datça ilçelerinde açılacak olan, Muğla Emlak Müşavirleri Meslek Odası kuruluşu için birleşen, Emlak Müşavirleri Dernekleri yönetim kurulu başkanları , Ziya ERCAN – Ömer YETKİN –  Yusuf Kenan AKKUŞ – Şeref VARLI –  Hidayet ERSÖZ , Oda kuruluşunda ilk adımı attı.